Play

/ De gedachtevlinder!

De gedachtevlinder!

De papilio Cogitationes beter bekend als de gedachtevlinder is er speciaal voor al jouw creatieve ideeën. Gebruik het om nieuwe vleugels te ontwerpen. Neem het mee op je volgende avontuur. Schrijf er al je gedachten in of verzin zelf een leuk verhaal. Bij deze gratis print en DIY leer je de beginselen van boekbinden; ik toon je hoe je zelf een boekje kan naaien.

Dit heb je nodig:

- de gedachtevlinder print
- schaar
- lijm
- naald (dik met scherpe punt)
- garen of dun touw
- een aantal vellen (gekleurd) papier
- plakband
- meetlat

Zo begin je eraan:

- Download de gratis print en druk het af. Knip vervolgens de illustraties uit.- Leg de vleugels op een (gekleurd) vel papier en teken ze na
- Leg dit vel bovenop de andere vellen papier en knip uit. Zorg ervoor dat je de pagina's stevig vasthoud tijdens het knippen zodat ze niet verschuiven. Je kan de stapel ook in twee of meerdere delen verdelen, en de vleugels hierop tekenen zodat het makkelijker knipt.
- De geïllustreerde vleugels houden we nu even aan de kant. Leg de uitgeknipte vleugels mooi op elkaar en plooi ze dubbel in het midden.
- Op deze plooilijn gaan we 6 puntjes tekenen. Zorg ervoor dat er 5 mm tussen elk gaatje zit.
- We gaan nu voorprikken; neem de naald en prik een gaatje op de plek waar je puntjes getekend hebt. Zorg ervoor dat alle vellen mooi op elkaar liggen en dat ze niet verschuiven.
- Tijd om de pagina's aan elkaar te naaien; steek de draad door de naald en prik doorheen de stapel van boven naar onder zodat je het uiteinde van de draad met je duim kan tegenhouden. Prik nu afwisselend in ieder gaatje zodat je een zigzag patroontje hebt. Eindig aan de zelfde kant zodat je de twee uiteindes aan elkaar kan knopen (of vastkleven met plakband) Om het extra stevig te maken kan je ook een knoopje maken aan elk uiteinde voordat je het met plakband gaat vastkleven. Het binnenboekje is nu klaar.
- Kleef de twee vlinder lijfjes aan elkaar (wij hebben oranje prit gebruikt omdat de andere op was, maar witte/doorschijnende prit zorgt voor het mooiste resultaat). Passen ze door het uitknippen niet helemaal op elkaar, knip ze dan een beetje bij.
- Maak een klein gleufje (net breed genoeg om het strookje van het lijfje door te steken) in het midden van de geïllustreerde vleugels.
- Steek nu het strookje van het lijf er doorheen en plooi om.Lijm vast aan één zijde van de vleugel.
- Smeer lijm op de gehele binnenzijde van de geïllustreerde vleugels, ook op het net vastgekleefde strookje.
- Plak de eerste pagina van het binnenboekje vast aan de vleugels. Doe dit ook aan de andere zijde. Druk goed aan.
- Knip bij waar nodig.
- Je bent helemaal klaar en hebt zonet zelf een boekje gemaakt!

Download hier je gratis gedachtevlinder print.